06 mei 2023

Alles wat je moet weten voordat je de Dolomieten bezoekt

Of je nu houdt van de natuur en bergen, een fietsfanaat bent, of dat je graag met een motor over prachtige bergpassen rijdt; De Dolomieten zijn welbekend en geprezen. De ruige landschappen in combinatie met prachtige almenweiden en helderblauwe meren maken de Dolomieten adembenemend om te zien. Er zijn niet veel plekken in Europa waar je de bergen zo ruig ziet, en je je kan verbazen over alle bergpieken die je onderweg tegenkomt, de ene nog imposanter dan de andere.

Online word deze plek dan ook massaal gedeeld door middel van de meest mooie foto’s en video’s. Je komt er niet onderuit dat deze plek je nieuwsgierig maakt en je het ooit met eigen ogen wilt zien. En dat heeft deze plek precies met mij gedaan. Vanaf de eerst beelden die ik hiervan zag kwam deze plek bovenaan mijn bucketlist te staan, en wilde ik niets liever dan het zelf bezoeken. 

Dus dat deden we. In mei 2022 pakten we onze koffers en reisden we af naar de Dolomieten. De verwachtingen waren hoog, maar die werden alleen maar overtroffen! Nu, met een ervaring en mooie herinneringen rijker deel ik graag alles wat je moet weten wanneer je de Dolomieten bezoekt.

Inhoud

Waar liggen de Dolomieten

Hoe kom je er

Beste reistijd

Waar te verblijven

Handig om te weten

Waar liggen de Dolomieten

De Dolomieten liggen in het noorden van Italië, en vallen onder drie verschillende regio’s; Veneto, Trentino-Alto Adige /Südtirol en Friuli Venezia Giulia. In totaal tellen de Dolomieten acht verschillende natuurparken en één nationaal park.

Groter dan je waarschijnlijk had verwacht, aangezien de meesten de bekende plekken definiëren als de Dolomieten. Bekende plekken zoals de Seiser Alm, Seceda, Lago di Braies en Tre Cime bijvoorbeeld. Deze plekken vallen onder een groot deel van de Dolomieten, maar de Dolomieten zijn zeker wel een stuk groter dan dat. Om precies te zijn vallen deze plekken in vijf van de acht natuurparken welke onder de Dolomieten vallen, namelijk; Parco Naturale Dolomiti AmpezzaneParco Naturale Fanes-Senes-Braies, Parco Naturale Tre Cime, Parco Naturale Sciliar-Catinaccio en Parco Naturale Puez-Odle.

In totaal strekken de Dolomieten zich uit over de volgende natuurparken en nationaal park:

1. Parco Naturale regionale delle Dolomiti Friulane
2. Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi
3. Parco Naturale Paneveggio – Pale di San Martino
4. Parco Naturale Dolomiti Ampezzane
5. Parco Naturale Fanes-Senes-Braies
6. Parco Naturale Tre Cime
7. Parco Naturale Puez-Odle
8. Parco Naturale Sciliar-Catinaccio (Schlern-Rosengarten Nature Park)
9. Parco Naturale Adamello Brenta

Side note: Deze blog gaat voornamelijk over de vijf natuurparken waar de bekende plekken zich bevinden. Natuurlijk gelden veel punten ook voor de rest van de parken. In de punten Hoe kom je er en Waar te verblijven focus ik mij op boven genoemd gebied, aangezien dat het gebied is welke ik heb bezocht en waar ik mijn ervaring over kan delen.

Hoe kom je er

Auto

De auto is dé manier om in de Dolomieten rond te reizen. De plekken liggen vaak verder uit elkaar dan je denkt, waardoor je aardig wat afstanden moet afrijden om de verschillende plekken te kunnen zien. Natuurlijk is dit ook mogelijk met het openbaar vervoer, maar minder praktisch is het zeker.

Wij hebben ervoor gekozen om vanuit Nederland naar de Dolomieten te rijden. Voornamelijk zodat je geen onnodige kosten kwijt bent voor het huren van een auto.

Voor de gemiddelde reistijd naar de Dolomieten reken ik met de twee bekendste plaatsen, van waaruit ook veel mooie plekken te bezoeken zijn, namelijk Ortisei en Cortina d’Ampezzo.
De gemiddelde reistijd vanuit Nederland naar Ortisei is 10 – 11 uur.
De gemiddelde reistijd vanuit Nederland naar Cortina d’Ampezzo is 11 – 12 uur.

Route

Voor beide gevallen is over het algemeen de snelste weg via Duitsland naar Oostenrijk. De route via oostenrijk gaat in de meeste gevallen over de Fernpas, waarna je na een stuk snelweg langs Innsbruck naar beneden rijdt, richting de Brennerpas.

Let op: In Oostenrijk is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben wanneer je gebruik maakt van de snelwegen. Deze kan je kopen voor een periode van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Dit kan Online of in een ANWB-winkel, ook is het mogelijk om deze vlak voor de grens of in Oostenrijk zelf te kopen in een tankstation.
Ga naar deze site voor actuele prijzen en informatie: https://www.anwbvignetten.nl/oostenrijk.html

Los van de Autobahnvignet komt het wel eens voor dat je voor bepaalde wegen tol moet betalen. Dit geldt ook voor de Brennerpas, welke op de route zit wanneer je via deze weg naar de Dolomieten gaat. De kosten hiervoor zijn €10,50. Deze kan ter plekke worden betaald, of vooraf online via https://www.asfinag.at/ .

Vanuit de Brennerpas rijd je Italië binnen. De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen, en zo ook de A22 waarop je je route vervolgt. Wij reden over de A22 door tot de afslag Chiusa-Val Gardena, en betaalde bij de tolpoortjes €4,10.

Deze tolkosten kunnen eventueel vermeden worden, door in Oostenrijk autoweg 182 en in Italië autoweg SS12 te nemen. Deze wegen lopen parallel aan de Brennerpas en de A22. Je rijd er dan wel wat langer over aangezien deze wegen door de dorpjes heen gaan, en de snelheidslimiet lager ligt.

Beste reistijd

Ondanks dat ik het lastig vind om een beste reistijd te bepalen (ik vind dat dit vooral aan persoonlijke voorkeuren ligt), is het handig om van bepaalde dingen af te weten voordat je een trip plant naar de Dolomieten. Hieronder vertel ik je de drie belangrijkste punten om rekening mee te houden, zodat je voor jou de beste reistijd kan bepalen.

Toeristisch

Voor velen is de Dolomieten een droombestemming, wat resulteert in een hoop toerisme en veel drukte op de bekende plekken. Wil je de drukte vermijden, dan raad ik aan om de Dolomieten niet in de zomermaanden juli en augustus te bezoeken. Wil je de Dolomieten toch graag in de warmere maanden bezoeken? Halverwege juni en in de maand september is het minder druk, en zijn de temperaturen aangenaam.

Alsnog is drukte in de Dolomieten bijna onvermijdbaar, daarom nog wat extra tips:

Probeer hele bekende plekken zoals Tre Cime en Seceda door de weeks te plannen en niet in het weekend. In het weekend is het vaak drukker. Probeer ik plaats daarvan een onbekendere plek of wandeling uit te zoeken

Ga vroeg op pad zodat je de ergste drukte voor bent

Ga altijd met een alternatief plan op pad voor wanneer je het te druk vind, of de parkeerplaats vol staat

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden kunnen in de bergen erg afwisselend zijn, wees dus altijd op enige kou en regen voorbereid. Qua temperatuur zijn juni, juli, augustus en september de beste maanden om de Dolomieten te bezoeken, hoewel ikzelf voor het wandelen een iets koelere temperatuur fijner vind.

Bezoek je de Dolomieten buiten deze maanden, dan moet je rekening houden met koudere temperaturen en kans op sneeuw. In de maanden mei en oktober komt het zeker niet standaard voor, maar zal het ook zeker niet de eerste keer zijn.

Toen wij afgelopen mei in de Dolomieten waren vertelde onze gastvrouw ons dat de boeren in mei altijd rekening houden met dalende temperaturen en kans op sneeuw wat hoger in de bergen. Ook toen wij er waren was dit het geval. Eind mei was het een dag 5 graden in het dal, en toen wij naar 2000 meter reden met de auto gaf de thermometer 2 graden aan, en had zich een klein laagje sneeuw op het gras gevormd.

Opening Zomerseizoen

Bezoek je de Dolomieten in het voor- of najaar, dan zal het je zeker opvallen dat er nog veel gesloten is. Diverse winkels en restaurants zijn in het tussen seizoen dicht, en op zondag zijn meerdere supermarkten gesloten. Ook de kabelbanen zijn dan dicht, en niet bij elke berghut kan je neerstrijken voor wat lekkers.

Vanaf halverwege juni tot eind september loopt ongeveer het zomerseizoen in de Dolomieten. Sommige kabelbanen en berghutten gaan wat eerder open (eind mei), en sommigen sluiten een aantal weken later (oktober/november).

Houd hier dus altijd rekening mee met het plannen van je bezoek aan de Dolomieten. Wil je bijvoorbeeld een specifieke plek bezoeken, welke je met de kabelbaan wilt bereiken check dan even of deze open is in de reisperiode dat je de Dolomieten bezoekt.

Waar verblijven

Wij hebben ervoor gekozen om op drie plekken te verblijven, namelijk; Lajen, La Ila en Cortina.

1. Lajen

Vanuit Lajen zijn de westelijker gelegen plekken goed te bezoeken. Plekken zoals Seceda, Seiser Alm, Geisleralm en Val di Funes zijn vanuit hier goed aan te rijden. De meeste plekken zijn binnen het half uur te bereiken. Ook bezochten we de Karersee vanuit hier, dit was iets verder rijden, ongeveer een uur.

Qua afstand naar de verschillende plekken is Lajen een ideale verblijfplaats. Qua ligging vonden we het iets minder ideaal. Het dorpje ligt vrij hoog ten opzichte van het dal, waardoor we onderweg naar verschillende plekken veel moesten stijgen en dalen met de auto, wat ook best wat tijd kostte. 
Wanneer je net als ons je verblijf in Lajen wilt hebben, dan is dit goed om van te voren te weten / rekening mee te houden

Ondanks dat was Lajen wel een erg fijne en rustige plaats om te verblijven, en we hadden hier een hele fijne en betaalbare Airbnb, namelijk: https://www.airbnb.nl/rooms/48707324

2. La Ila

La Ila ligt in de regio Badia, ook wel het centraal hart van de Dolomieten genoemd. Dit is de perfecte verblijfplaats om de plekken te bezoeken die in het middelste gedeelte van de Dolomieten liggen. De bekende passen Passo Gardena, Passo Pardoi en Passo Sella zijn vanuit hier niet al te ver rijden. En ook de wandeling (of kabelbaan) naar de Lagazuoi is vanuit hier goed te bereiken. Voor de rest zijn er talloze prachtige, maar nog wat onbekendere, plekken te bezoeken.

En vooral dat laatste is wat deze regio heerlijk maakt om te bezoeken. Het is nog wat rustiger, gemoedelijker en iets minder toeristisch dan dichterbij de bekendere plekken.

Ook hier verbleven we in een hele fijne airbnb, met een heerlijk balkon en een prachtig uitzicht: https://www.airbnb.nl/rooms/10114123.
De ligging van deze airbnb is perfect met een goede bereikbaarheid in de regio, en 2 minuten loopafstand van de supermarkt en de bakkerij.

Aanrader: Breng een bezoek aan de Bäckerei Konditorei Café Gasser en haal daar je verse broodjes en croissants, hier ga je gegarandeerd van genieten!

3. Cortina d’Ampezzo

Een plaats die je zeker niet mag overslaan is Cortina d’Ampezzo. Vanuit dit stadje zijn talloze prachtige hikes en fotospots goed bereikbaar. Plekken zoals Lago di Sorapis, Cinque Torri, Lago Federa, Passo Giau en natuurlijk de Drei Zinnen. Stuk voor stuk prachtige plekken die je niet wilt missen!

Het middelpunt hiervan is Cortina, naar mijn mening het gezelligste stadje van de Dolomieten. De straatjes en de sfeer is gezellig en je bent hier op de juiste plek voor een koffie, Aperol Spritz of en heerlijke pizza. Welke tentje je hier echt moet bezoeken is Lovat Bar Pasticceria. In de bakkerij en op het terras worden heerlijke koffie, taart en broodjes geserveerd, een echte aanrader!

Het beste is om een verblijf dichtbij het centrum te regelen. Zo kan je alle prachtige plekken bezoeken, en tegelijkertijd regelmatig het centrum van Cortina bezoeken om wat te drinken of te eten, of om er gewoon doorheen te struinen. 

Handig om te weten

De Dolomieten liggen deels in Zuid-Tirol, hierdoor zijn er veel Oostenrijkse invloeden aanwezig

Er word Italiaans of Duits gesproken. Hoe verder van Zuid-Tirol af, hoe groter de kans dat er geen Duits meer word gesproken maar dat ze alleen maar Italiaans spreken

Veel plaatsen in de Dolomieten hebben vaak twee of zelfs 3 namen; een Italiaanse een Duitse en een in het lokale dialect

Sinds 2009 behoren de Dolomieten tot de UNESCO Werelderfgoedlijst

De Dolomieten liggen in verhouding tot andere gebieden een stuk hoger. Dalen liggen als snel op 1200 tot 1500 meter hoogte

Ontdek meer van Europa hier

OVERNACHTEN IN EEN GERENOVEERDE BOERDERIJ IN APPENZELL